Logo-Belgische quinoa

Alles over quinoa

Naamgeving en kenmerken


Naamgeving

  • Chenopodium quinoa (Latijn)
  • Gierstmelde (Nederlands)
  • Rijst van de inca’s: quinoa was naast aardappelen en maïs belangrijk als basisvoedsel voor precolumbiaanse volkeren.

Plantkenmerken

  • Eénjarig, kruidachtig gewas
  • Voornamelijk zelfbestuivend
  • Levenscyclus van 4-5 maanden in België
  • Hoogte: tot 1,5m

Kenmerken van de Belgische quinoa

  • Uitzicht: korrel
  • Kleur: beige
  • Geur: graangeur
  • Bewaring: koel, donker en droog bewaren

 


Duurzaam gewas


  • Hoge eiwitefficiëntie
  • Weinig ziektedruk
  • Geteeld zonder onkruidverdelgers
  • Draagt bij aan de agro-biodiversiteit
  • Lage watervoetafdruk.

In onderstaande tabellen geven we eens de vergelijking weer van de watervoetafdruk van de Belgische quinoa tov de Peruviaanse quinoa. Hier merk je dat de Belgische quinoa veel beter scoort. 

Waterverbruik van quinoa geteeld in België is tot bijna 5 keer minder dan het waterverbruik van de quinoa geteeld in Peru.

Ook de global warming is bij de Belgische quinoa tot bijna de helft minder dan van de Peruviaanse quinoa.


Peru


 Global warmingWater use
Cultivation313,61292,65
Processing20,46648,51
Packaging37,01137,83
Transportation585,65306,7
TOTAL956,731385,69

 'An environmenal impact assessment of Belgian en Peruvian quinoa, produced for consumption in Belgium' (bron: KU Leuven)

België


 Global warmingWater use
Cultivation340,42250,06
Processing14,55-135,45
Packaging53,834,57
Transportation89,83166,41
TOTAL498,63285,59

 'An environmenal impact assessment of Belgian en Peruvian quinoa, produced for consumption in Belgium' (bron: KU Leuven)


In de volgende onderstaande tabel maken we eens de vergelijking van de watervoetafdruk van quinoa ten opzichte van rijst, maïs, tarwe. Ook hier merk je dat quinoa duidelijk het best scoort. Tov van rijst heeft quinoa maar liefst 80% minder liter water nodig. Is toch aanzienlijk! Quinoa heeft een hele hoge waterefficiëntie. 

Gewaswater voetafdruk (l/kg)Waterefficiëntie van eiwitproductie per 1000 kg graan
rijst24972.7
maïs12227.7
tarwe122710.3
quinoa50027.8

Vergelijking watervoetadruk quinoa tov rijst, maïs, tarwe (bron: FAO-rapport 2013, p 281)

Voedingsvoordelen van quinoa


Quinoa, waarom moeten we het eten?

We worden ons allen meer bewust van en geïnteresseerd in wat we eten en de nutritionele voedingswaarden van het voedsel dat we consumeren, en terecht!

Welke voedingsvoordelen heeft quinoa?

  • Quinoa heeft een iets hoger eiwitgehalte dan granen maar bovenal is de samenstelling van de eiwitten superieur.
  • Alle voor de mens essentiële aminozuren zijn aanwezig in goede concentraties en verhoudingen. De meeste planteneiwitten missen één of meer 'puzzelstukjes' aminozuren waardoor ons lichaam ze niet optimaal kunnen benutten, dit is bij quinoa dus niet het geval.
  • Quinoa is een geweldige bron van vitamines (folaat, vit E,vit A), mineralen (ca, Mg, Fe, P en K) en antioxidanten. Al deze hebben hun eigen voedingsvoordelen door te helpen bij de gezondheid van botten, celfunctie, de weefselgroei en de gezondheid van het hart.
  • Quinoa is van nature glutenvrij, waardoor het een geweldig alternatief is voor mensen met dieetbeperkingen.
  • De voedingswaarde van quinoa is ook interessant vanwege de aanwezige vetten. Het heeft een gunstige verhouding tussen (meer) onverzadigde en (minder) verzadigde vetzuren. De onverzadigde vetzuren blijven ook stabieler door de aanwezigheid van vitamine E dat de oxidatie van vetzuren tegengaat.
  • Ook de suikers in quinoa zitten anders ineen dan bij granen: door de aanwezigheid van relatief minder fructose en glucose en meer D-xylose en maltose is de glycemische index van de quinoasuikers lager. Dit is bijvoorbeeld goed voor wie vecht tegen obesitas. 
  • Componenten die cholesterol verlagend werken, antioxiderende of ontstekingsremmende eigenschappen vertonen: o.a. triterpeen, fytosterol, flavonoïden.

(bron: ILVO VLAANDEREN)